S.E.Storia economica : Home | About | Issues

Manuel Vaquero Piņeiro

The Italian Wine in Argentina (1861-1914): Market, State Intervention and Wineries

[pp. 329-358]

Abstract & keywords

This paper discusses Italian wine exports in Argentina during the first wave of globalisation. The Baring bank crisis in 1890 was a turning point for innovation. International trade encouraged a more efficient business organisation, a larger circulation of information and commercial data, and broader support from Italian public institutions. Argentina’s market, a major one for Italian wine, played a fundamental role in the process of modernisation and growth of the Italian wine industry; State intervention was crucial in providing wine companies with solid institutional base and promoting wine export.
Italy, Argentina, wine, international trade, public policy, wineries

L’articolo esamina le esportazioni di vino italiano in Argentina durante la prima globalizzazione. La crisi finanziaria del 1890 (Baring Crisis) costituė un vero e proprio spartiacque, a tutto vantaggio delle imprese innovatrici. Il commercio internazionale incoraggiō un’organizzazione aziendale pių moderna, la circolazione dell’informazione e dei dati commerciali, la formazione di reti di rappresentanti e la nascita di aziende specializzate negli scambi internazionali. Il mercato argentino ha svolto un ruolo fondamentale nel processo di modernizzazione e di crescita del settore vitivinicolo italiano, mentre l’intervento pubblico č stato cruciale per aver offerto alle case vinicole una solida base istituzionale e stimolato le esportazioni.
Italia, Argentina, vino, commercio internazionale, politica pubblica, aziende vinicole
| | Storia economica XXII (2019) 2 | |