L’indagine mette a fuoco l’incidenza economica, in termini di
occupazione e di produzione di reddito, del settore alimentare (in
particolare delle botteghe dei macellai, pizzicagnoli, pollaioli,
pescivendoli, erbivendoli, fornai, pasticceri) in Italia tra Otto e
Novecento, individuando altresì il peso di tali comparti nelle economie
delle principali città. Alcune precisazioni metodologiche sulle
statistiche tributarie utilizzate come fonti principali dei dati
elaborati nel presente saggio ne costituiscono la necessaria premessa.
Reddito, alimentazione, città italiane, secoli XIX-XX
The survey focuses on the economic impact, in terms of
employment and
revenue, produced by the food sector (specifically butchers’ shops,
grocers, poultry shops, fishmongers, greengrocers, bakers,
confectioners) in Italy in the Nineteenth and Twentieth centuries, with
particular reference to the weight these sectors exerted in the
economies of major cities. Importantly, some methodological
clarifications regarding tax statistics, used as the main source of the
data that will be subsequently elaborated in this essay, constitute a
necessary premise to take into consideration for the purpose of this
piece of work.
Revenue, food, Italian cities, Nineteenth and Twentieth centuries